vrijdag 30 januari 2015

Het verloren schaapje...


Deze week vertelde juf Sandy het bijbelverhaal van "Het verloren schaap". De herder zorgt elke dag heel goed voor al zijn schaapjes, net zoals wij voor ons lief schaapje in de klas zorgen: onze Dollie natuurlijk!
We speelden het vertelde verhaal na: "bibliodrama", heet dat. Kijk je mee?

donderdag 29 januari 2015

Dollie begint te genezen... alhoewel?

Toen we deze week merkten dat de windpokken bij Dollie verdwenen, waren we heel blij: "Joepie, Dollie is genezen!" maar dan... "Hatsjoem! Hatsjie!" Lap zeg, Dollie heeft nu geen windpokken meer maar ze is verkouden. Arme Dollie!
We leerden samen een liedje over de verkoudheid van Dollie:

Dollie is nu steeds verkouden.
Weet je wat zij altijd doet? 
Hatsjoem, hatsjoem, hatsjoem, 
hatsjoem, hatsjoem, hatsjie! 

Verder oefenden we nog ons neusje snuiten door het trucje dat Draakje Snottebel ons leerde. 

Ondanks Dollie haar verkoudheid begon ze weer zin te krijgen in het spelen in de klas. Gelukkig maar! 
Onze kleine doktertjes waren volop in de weer om hun dokterstas inorde te maken: stempelen, wrijven... aan de hand van doekjes en zakdoekjes en de dokterstas had een leuk kleurtje. Oh, ja, er moet nog een rood kruis op: dit deden we door de scheurtechniek te gebruiken. De dokterstas nog even vullen met enkele spulletjes van de dokter en klaar...

Zijn onze doktertjes thuis ook al op onderzoek gegaan?

maandag 26 januari 2015

Ons eerste doktersweekje


Na een weekje vol met goede zorgen voor elkaar maar vooral ook voor onze lieve, zieke Dollie merken we dat de windpokken stilaan verdwijnen. Joepie!

In ons eerste weekje rond 'ziek zijn' had de dokter zijn pillendoosje laten vallen waardoor alle pilletjes verloren waren gegaan. Wat nu? Geen paniek! Onze vriendjes zorgden voor een oplossing: ze staken hun wijsvinger in de verf en stempelden op elk stipje in het pillenpotje weer een pilletje.

Verder leefden we ons helemaal in in het beroep van de dokter: werken met de stethoscoop, met spuitjes, watjes, spatels... is voor ons een fluitje van een cent geworden...

vrijdag 23 januari 2015

Oproepje: dozen gevraagd


Volgende week gaan we nog een weekje verder werken en spelen rond het thema 'ziek zijn'. We maken onze eigen dokterstas maar daarvoor hebben we een schoendoos of dossierdoos nodig. Is het mogelijk om jouw peuter maandag zo'n doos te laten meebrengen?

Alvast heel erg bedankt!

Lieve groetjes,
Juf Sandy & Dollie

donderdag 22 januari 2015

Een echte dokter op bezoek...

Oh, wie zit er daar nu in de klas van juf Kaat? Is dat een echte dokter?
Ja hoor, dat kan je wel zien aan zijn grote dokterstas die hij bij zich heeft. Hij liet ons deze middag een kijkje nemen van de echte doktersspullen: een stethoscoop, een koortsthermometer, een stokje om in de mond te kijken... Enkele vriendjes mochten zelf eens een dokter spelen. Leuk hoor! 

Bedankt dokter Guido voor het bezoek...

woensdag 21 januari 2015

Wat zit er allemaal verstopt in de vertelschort van juf Kaat?


Vandaag bezorgden de vriendjes van de 'hip de kip'-klas en juf Kaat ons een verrassing. We mochten komen kijken naar een verhaal. Niet zomaar een verhaal... Een verhaal aan de hand van een vertelschort. Vertelschort? Ja hoor, juf Kaat had een hele gekke schort aan en in de zakjes zaten er allerlei neuzen verstopt: een neus van een varken, een neus van een poes...

Weet je wie er nog verstopt zat in één van die gekke zakjes? Draakje Snottebel! Echt waar! Draakje Snottebel leerde ons een versje aan dat we bij juf Sandy nog veel gaan oefenen. En oh, ja, hij leerde ons ook de eerste stap zetten naar zelfstandig ons neusje te snuiten: daar is een hele leuke truc voor. 
Het ene neusgat knijp je dicht terwijl je blaast door het andere neusgat om het pluimpje in jouw hand te laten dansen. Leuk hé! We gaan dit in de klas nog enkele keren oefenen en hopelijk kunnen we nog vele pluimpjes laten dansen... 

Dankjewel lieve vriendjes van 'Hip de kip'-klas en juf Kaat voor het leuke, grappige verhaal! 

Wat er verder op deze dag nog gebeurde... We hebben intussen ontdekt dat onze lieve Dollie windpokken heeft. Ai, ai, ai, enkele vriendjes van onze klas kregen ook al rode vlekjes... 

maandag 19 januari 2015

Ohnee! Dollie is ziek!

Deze ochtend kwamen we in onze klas en wie lag daar ziek op bed? Ohnee, het was Dollie! Overal had ze rode vlekjes...
Nathan wist te vertellen dat we dan de dokter moeten bellen. En... zo gezegd, zo gedaan: we belden naar de dokter maar die had het veel te druk. Oei, wat nu? Gelukkig stuurde hij snel een verpleegster langs: ze had heel veel doktersspullen bij zich die we samen bekeken en besproken hebben. Om de beurt mochten we samen met de verpleegster Dollie helemaal onderzoeken: de bloeddruk meten, in de mond en de oren kijken, een prikje en een siroopje toedienen.

Arme Dollie! Hopelijk wordt ze snel beter!

Van ons poppenhoekje maakten we intussen een echt ziekenhuis: zo kunnen onze kleine dokters alvast heel veel oefenen...

vrijdag 16 januari 2015

Bzzz... Een vliegje in de klas?


Ik denk dat sommige mama's en/of papa's de voorbije twee weken wel eens een vliegje in de klas wilden zijn... Is het niet?
We maakten kennis met elkaar, met juf Sandy maar ook met onze lieve Dollie. Samen met Dollie keken we naar wat er allemaal in onze boekentas zit: een koekje, een fruitje, reservekledij, eventueel boterhammen en een drinkfles... 

Verder zetten we onze handjes in de verf, we versierden onze knutselzak door te schilderen met penselen en verfrolletjes, we experimenteerden met kleurpotloden en wasco's... Een heleboel dingen dus! 

Spelen, dansen, zingen...
Ook onze knuffels en kusjes aan elkaar kunnen we niet bedwingen.
Wat is het fijn om een vriendje van de 'Dollieklas' te zijn! 


vrijdag 9 januari 2015

Joepie, het is nieuwjaarsreceptie!









Vandaag waren al onze vriendjes druk in de weer. Samen met de klas van juf Sara maakten we heerlijke en zelfs grappige hapjes: sandwichen versieren met hesp, kaas of vleessalade en daarna er een leuk gezichtje van maken aan de hand van stukjes komkommer en tomaat.
Stukjes tomaat? Ja hoor, daar zorgden onze allerkleinste vriendjes voor. Samen met juf Sandy leerden we eerst onze handjes wassen: goed inzepen, afspoelen en afdrogen. Daarna trokken we onze keukenschort aan en sneden we onder begeleiding kleine stukjes tomaat.

In de namiddag was het dan zover: het was feest! Samen met alle kleuters telden we af naar het nieuwe jaar en daar horen natuurlijk hapjes bij... Elke kleuterklas had verse en vooral superlekkere hapjes gemaakt.
MMM... Dat heeft gesmaakt!


maandag 5 januari 2015

De eerste schoolnamiddag in de Dollieklas...

Met mijn jas en boekentas
stap ik naar de peuterklas.
Ik maak veel vriendjes:
groot en klein.
Dollie zal er één van zijn!


In de namiddag bleven er vele vriendjes van onze klas nog een beetje thuis.
Toch waren er  enkele vriendjes die heel graag een ganse dag bleven... Wat een avontuur!